Teunisbloem

05-08-2021


De geneeskrachtige werking van de Teunisbloem


Teunisbloemolie wordt gewonnen uit de zaden van de teunisbloem en is een 100% plantaardige olie. Teunisbloem is een prachtige bloem met vier fraaie kroonbladeren en frisse witte en gele kleuren. De bloemen staan rechtop of schuin omhoog en kunnen soms wel twee meter hoog groeien! Al kan de hoogte erg verschillen, soms zijn ze maar zestig centimeter.

De teunisbloem leeft gemiddeld twee jaar en gaat sterk de winter door. Ze hebben een hele bijzondere en mysterieuze eigenschap, ze bloeien namelijk pas wanneer de nacht valt, maar de volgende ochtend zijn ze alweer verdwenen.

De zaden van deze nachtbloeier, waaruit de kostbare olie gewonnen wordt, rijpen van augustus tot oktober. Een gemiddelde teunisbloem bevat ongeveer 200 kleine zaadjes. Wereldwijd is de jaarproductie aan zaden ongeveer 4.000 ton!


Waar komt Teunisbloemolie vandaan?


De teunisbloem komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en werd door de Indianen veel gebruikt omdat de bloem een bijzondere en effectieve geneeskrachtige werking heeft. De Indianen gebruikten het vooral voor op de huid en haalden de extracten van de teunisbloem om wonden en infecties te behandelen. In mindere mate werd de bloem ook tegen inwendige kwaaltjes gebruikt. De voedzame wortels en bladeren van de teunisbloem werden als groente gegeten en hielpen bij het genezen van bijvoorbeeld verkoudheid en hoesten.

Deze bloem heeft zich in de loop van de jaren in Noord-Amerika verspreid en is sinds begin 1700 ook op veel plekken in Europa, Nieuw Zeeland en Japan te vinden. In Europa groeien ze tot halverwege het noorden Finland. De teunisbloem groeit en bloeit overal waar het maar zanderig is en daarom zijn ze veel te vinden langs spoorbanen, duinen, wegbermen en in stedelijke omgevingen.


Wat maakt Teunisbloemolie zo bijzonder?


Teunisbloemolie heeft een bijzondere werking in ons lichaam en dankzij recent onderzoek naar de scheikunde van essentiële vetzuren weten we waarom. Het geheim zit hem in een van de bestanddelen: gamma-linoleenzuur (GLA). Teunisbloemolie is een van de rijkste bronnen (9%) van dit essentiële zuur. De meeste plantaardige oliën bevatten namelijk een stuk minder GLA.

Dit omega 6-vetzuur komt helaas nauwelijks in ons voedsel voor. In ons lichaam wordt het gevormd door linolzuur, maar de omzetting van linolzuur naar GLA kan vaak haperen. Vooral als je veel verzadigde vetten, koolhydraten of alcohol consumeert kan het misgaan. Naarmate je ouder wordt verdwijnt het enzym delta-6-desaturase. Dit enzym is uitermate belangrijk voor de omzetting naar GLA. Daarom is het voor ouderen verstandig om deze stof op een andere manier binnen te krijgen.

Teunisbloemolie bevat dus essentiële vetzuren. Deze vetzuren hebben verschillende functies in het lichaam. Een daarvan, en ook de meest belangrijke, is de aanmaak van prostaglandine. Dit is een hormoonachtige stof die uitstekend is voor bijvoorbeeld de weerstand, spijsvertering en hersenfuncties. Ook bieden essentiële vetzuren een goede ondersteuning van hart en bloedvaten.Helpt bij bij ongemakken rondom en tijdens de menstruatie


Klachten die 7 tot 14 dagen voor de menstruatie plaatsvinden en soms tijdens de menstruatie doorgaan kunnen erg vervelend zijn. Bijna 75% van de vrouwen heeft regelmatig last van deze klachten. De precieze oorzaak van de klachten is niet duidelijk, maar het heeft te maken met de hormoonschommelingen die hand-in-hand gaan met de menstruatiecyclus.

Zoals eerder vermeld bevat Teunisbloemolie veel onverzadigde vetzuren die prostaglandine vormen. Prostaglandine vermindert effecten van prolactine. Prolactine helpt bij verschillende ongemakken rondom en tijdens de menstruatie. De gamma-linolenic acid (GLA) in de Teunisbloemolie is een stof die pijn in de borsten kan verminderen. Bovendien helpt Teunisbloemolie bij wisselende stemmingen tijdens menstruatiecyclus.

Meer info / bron ► https://www.naturalheroes.nl/pages/teunisbloemolie