Een anekdote over het vijandbeeld...

05-05-2021

In 1978 bezocht ik met een dienstmaat de DDR


Na in dienst tijdens oefeningen in de BRD vooral gewezen te zijn op het 'communistische gevaar' vanuit het oosten, leek het ons zinvol die vermeende vijand te gaan opzoeken. In de DDR dus.

We hebben het hele land doorgetreind, van Berlijn tot aan Frankfurt/O, van Magdedurg, Karl-Marxstad en Leipzig tot aan Rostock. Fascinerend.

Doel: kijken, mensen ontmoeten, praten, zien hoe het die vijand vergaat.

Soms lukte het praten wel, soms ook niet.

Maar het meest opzienbarende was het volgende: op een gegeven moment stopte de trein (opvallend, in de DDR heetten de spoorwegen 'Reichsbahn') op een klein stationnetje.

Het perron stond helemaal vol met Sowjet soldaten die, afgaand op de vermoeide gelaatsuitdrukkingen en vuile uniformen, terugkwamen van een zware oefening.

Voor ons als afgezwaaide dienstknakkers zó herkenbaar.


Een aantal kwam bij ons in de kleine wagon zitten, ik dacht een man of 10. In die tijd rookten we nog, Marlboro Gold, luxe lange filtersigaretten. We hebben één van de soldaten naast ons zo'n westerse luxesigaret aangeboden. Die werd in dank en blij aanvaard.

Maar in plaats van hem helemaal op te roken nam hij een trek, en gaf hem door aan zijn maat. En die gaf hem na een een trek ook weer door. Die sigaret ging de hele wagon door en kwam als bijna geheel opgerookt peukje weer bij ons terug. Ik vond dat geweldig.

Dit waren géén vijanden, dit waren jongens zoals we zelf toen waren, ver weg van huis en verplicht om daar te zijn vanwege de 'vijand in het westen'.


Allemaal gewone mensen van vlees en bloed, met een vader, moeder, broers, zussen.

En die graag normaal in vrede willen leven.

De reis was geslaagd.

Ik was definitief genezen van het zogenaamde 'vijandbeeld'.

Vijanden zijn bedenksels van politici en religieuze fanaten.

Altijd en overal.

Dat wilde ik even delen.

Groet!

Emilie WGWalter Jakobsen schreef:

"OORLOG - Dit liedje heb ik gezongen en gearrangeerd en ingespeeld speciaal voor alle mensen die hun geliefden zijn kwijt geraakt in de oorlog".

Klik hier ► https://soundcloud.com/walter-jakobsen/oorlog?in=walter-jakobsen%2Fsets%2Fvrij-zijn